«Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα: Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης
Αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο εν έτη 2019, δεν συμβαίνουν για κάποιο τυχαίο λόγο. Και εξηγούμαι. Όλη αυτή η προσπάθεια από κάποιους κύκλους για αποκοπή του κυπριακού ελληνισμού από τις ρίζες, την παράδοση, την Ιστορία του μπορεί να μην τεκμηριώνεται ότι υπήρξε προτροπή του Κίσινγκερ μιλώντας για τον τρόπο χειρισμού του ελληνισμού στο σύνολό του, εξηγείται όμως πολύ περιγραφικά στα λόγια του συγγραφέα Μίλαν Κούντερα.
Η έννοια της αλήθειας έχει άμεση σχέση με τη μνήμη, αφού η λέξη αλήθεια ετυμολογικά σημαίνει όχι στη λήθη ( α στερητικό και λήθη). Συνεπώς, η αλήθεια έχει άμεση σχέση με τη γνώση, τη διδασκαλία των γεγονότων και την ανάμνηση αυτών. Η επίγνωση της Ιστορίας μας είναι αυτή που μας κρατάει γαντζωμένους στη γη που μας γέννησε, με πείσμα να παλεύουμε για το δίκαιο μας.
Δεν είναι λοιπόν τυχαία κάποιοι που λένε ότι “η μνήμη γεννά ελπίδα”. Γιατί όσο θυμάσαι την αλήθεια, θυμάσαι και γιατί πρέπει να διεκδικείς!
Copyright © 2021 ΕΛΕΝΑ ΚΟΖΑΚΟΥ ΛΥΜΠΟΥΡΗ - All Rights Reserved.