Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Έλενας έχουν να κάνουν με την αειφόρο ανάπτυξη, την διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την επανάχρηση ιστορικών κτηρίων και συνόλων και την αναβίωση της κυπριακής υπαίθρου μέσα από την αξιοποίηση και ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Κύπρου.
Εκτός από το μάθημα της προστασίας και συντήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, εργάστηκε επίσης ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το πρόγραμμα καταγραφής των δημογραφικών στοιχείων των οικισμών της Κύπρου στο πλαίσιο της δημιουργίας της πλατφόρμας VernArch (Vernacular Architecture of Cyprus).
Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί τόσο στην Κύπρο όσο και σε επιστημονικά περιοδικά στο εξωτερικό. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο "Αποκαταστάσεις μνημείων της Κύπρου. Από την ίδρυση του Τμήματος Αρχαιοτήτων το 1935 μέχρι το 2005" έχει εκδοθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2018.
Υπότροφος του Ιδρύματος Α.Γ.Λεβέντης. Το 2006, το αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής υποβλήθηκε υπό τη μορφή ερευνητικού προγράμματος και έτυχε χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης προς νέους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες κάτω των 35 χρονών.
Η ενασχόληση της Έλενας με τα κοινά ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία καθώς η μητέρα της, όντας αδελφή του ήρωα της αντίστασης Δώρου Λοϊζου, είχε ιδιαίτερη δράση μέσα στο Σ.Κ.ΕΔΕΚ. Έτσι από τα μαθητικά της χρόνια συμμετείχε στην Κεντρική Επιτροπή της Σ.Ν.ΕΔΕΝ. Στα φοιτητικά της χρόνια διετέλεσε Γενική Γραμματέας της φοιτητικής ένωσης ΑΓΩΝΑΣ Ην. Βασιλείου.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ Αν και μαθήτρια γυμνασίου συμμετείχε ενεργά στις πορείες της κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» στα Λύμπια και στην ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στην περιοχή Καϊμακλιού.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΗΣ Για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν ανελλειπώς κάθε Κυριακή, παρεβρισκόταν στο οδόφραγμα του Λήδρα Παλάς στην εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών για να μην μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, εκστρατεία την οποία είχε ξεκίνησε το Π.Α.Κ και συγγενείς των αγνοουμένων.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ - ΠΟΡΕΙΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΕΡΥΝΕΙΑΤο 1996 συμμετείχε στη διοργάνωση της πορείας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών «Βερολίνο-Κερύνεια» .
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ H πιο σημαντική στιγμή, στην πολιτική της δραστηριότητα, υπήρξε σύμφωνα με την Έλενα, η συμμετοχή της στην Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών που συστάθηκε με στόχο την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν. Στα δυο χρόνια από την κατάθεση του Σχεδίου Ανάν στις 11 Νοεμβρίου του 2002 μέχρι και το Δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου 2004 είχε αναλάβει ευθύνες σε όλες τις δραστηριότητες της Κίνησης από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου στο Ολύμπια Λεμεσού, στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της πλατείας Ελευθερίας και τη λαμπαδηφορία στις 21 Απριλίου 2004 καθώς επίσης τις διανομές έντυπου ενημερωτικού υλικού παγκύπρια.
Διετέλεσε για 5 χρόνια Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αντωνίου. Στηρίζει επίσης το έργο των ΜΙΚΡΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.
Η κουλτούρα του ερευνητή έχει περάσει και στη δουλειά που η Έλενα διεκπεραιώνει στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης της ΕΔΕΚ και του Προέδρου της, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου. Αυτή επεκτείνεται στην έρευνα που διεξάγει για τη σύνταξη και κατάθεση προτάσεων νόμου, εγγραφή αυτεπάγγελτων θεμάτων, κατάθεση ερωτήσεων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Μέσα από την μελέτη εγγράφων και στοιχείων μπόρεσε να καταδείξει πως το δεύτερο κούρεμα που είχε προταθεί στις 21 Μαρτίου 2013, δεν υπήρξε το αποτέλεσμα της καταψήφισης του πρώτου παράνομου οριζόντιου κουρέματος κάτω των 100,000 που είχε προταθεί και καταψηφιστεί από την Βουλή. Οι κυπριακές αρχές είχαν λάβει σχετική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Φεβρουάριο του 2013 πληροφορώντας τους για την απαγόρευση του κουρέματος των καταθέσεων κάτω των 100,000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο του κουρέματος είχε ετοιμαστεί από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και είχε αποσταλεί στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές τον Ιανουάριο του 2013, πριν τις προεδρικές εκλογές.
Συνεπώς, τίποτα δεν έγινε τελικά με το "πιστόλι στον κρόταφο" αλλά όλες οι κινήσεις ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο ενός προμελετημένου σχεδιασμού πίσω από τις πλάτες των κυπρίων πολιτών.
Copyright © 2021 ΕΛΕΝΑ ΚΟΖΑΚΟΥ ΛΥΜΠΟΥΡΗ - All Rights Reserved.